Empati

”Empati er evnen til at genkende og forstå andres følelser. Det beskrives ofte som evnen til at sætte sig i andres sted (ikke at forveksle med sympati, som er evnen til at dele en følelse med en person, dvs. at man selv oplever samme følelse som personen). ”(Kilde: Wikipedia)

Den lille dreng leger ved vandpytten med sin spand og skovl. Vandet han skovler op i spanden skal nok bruges til at lave mudderkager med. Pludselig ser drengen, at en mariehøne er landet på ryggen i vandet og forgæves forsøger at vende sig om. Drengen tager den forsigtigt mellem to fingre og løfter den over i græsset, så den kan leve videre der.

Empati er ikke bestemt af alder, køn eller religion, og det er noget de fleste lærer tidligt i livet. En mor og far giver deres baby omsorg, smiler til babyen og får øjenkontakt.

Forældrene snakker med deres barn, fortæller det om de ting, som omgiver dem, og som de oplever på deres vej. Barnet får måske også læst historier op, der lærer det om andre mennesker og dyr.

Barnet begynder at få sine første små venner, som han/hun kan grine og lege med. Med tiden får kammeraterne større og større betydning. De sociale relationer bliver et vigtigt holdepunkt for barnet, når det er udenfor hjemmet. Det er vigtigt at føle sig værdsat af sin omverden, men barnet kan ikke bare tage for givet, at alle tager hensyn og holder af hende/ham.

Det er en balancegang, som kræver en indsats fra barnets side hver dag. Relationerne skal hele tiden plejes og holdes i live. Puberteten kommer og udfordrer alle de gammelkendte følelser. Pludselig føles det hele lidt anderledes.

Sådan går det for de fleste.  Desværre er det ikke alle, som oplever at have gode venner, der viser dem deres forståelse, når der er problemer.

Empati er en særlig evne, som mennesker ejer til at aflæse og forstå andre. Denne særlige evne sørger for, at man holder sammen, så man kan bevare den tryghed og det nærvær, som er så vigtigt for den enkelte. Sådan kunne det være.

I dag er vi individualister. Rigtigt mange er aktive på de sociale medier, deltager i div. foreningsaktiviteter og udfører frivilligt arbejde. Alligevel er der også mange, som har det svært, føler sig ensomme eller bærer rundt på noget ubærligt. Tendensen er stigende, hvis man skal tro på de mange episoder, som skildres i medierne. Det kan ikke være tilfældigt, at der bliver smidt med sten fra motorvejsbroer, løsnet hjulbolte, filmet ved bilulykker, hængt uskyldige ud på nettet etc.

Fællesskabet er blevet vendt på vrangen. Det er blevet farligt at blande sig, snakke med naboen eller gøre andre en tjeneste. Denne angst er vi fælles om, så måske vi kunne blive enige om at bekæmpe den.

Tænk, hvis man kunne stole på hinanden igen og turde hjælpe dem, som har behov for det. Lad os få empatien tilbage!

Nogle eksempler:

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-08-22-se-kortet-der-bliver-kastet-sten-fra-broer-overalt-i-

https://www.atak.dk/online-reputation-management/kraenkelser-paa-nettet/digital-mobning/

http://modkraft.dk/artikel/empati-er-betingelse-underminere-terror

 

 

 

 

 

Reklamer

One thought on “Empati

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s